Spelmegafonen

Högt och lågt om spel och fotografi

Dyra fotografier på auktion

Konst är något som kan vara riktigt värdefullt, och ses idag som en säker investering om konstnären bara är tillräckligt erkänd. Auktionsfirmor som Bukowskis slår hela tiden nya rekord och allra oftast är det mycket kända konstnärer som ligger bakom föremålen som säljs. Picassos målning ”Les Femmes d`Alger” såldes till exempel för 1,5 miljarder kronor på en auktion i New York. Det är givetvis svindlande summor och man får hoppas att köparen tar väl hand om sin målning. Det är dock inte bara målningar som säljs till rekordpriser på auktioner runt om i världen. Det finns massor av dyra fotografier som går för enorma summor. Fotografen Peter Lik har tagit världens dyraste fotografi som såldes för 6,5 miljoner dollar, alltså över 40 miljoner kronor.

Dyra fotografier som sålts på auktioner runt om i världen

Dyra fotografier av kända fotografer

Även om fotografer kanske inte är lika kända för den breda allmänheten om man jämför med de klassiska mästarna inom målningskonsten, så är det bara de allra största namnen som säljer för miljonbelopp. Bland dyra fotografier märks bland annat Peter Lik, som ofta tar bilder av naturen. Exempel på dyra fotografier tagna av denna mästerfotograf är bland annat ”Phantom”, ”Illusion” och ”Eternal Moods”. Andra fotografer som sålt några riktigt dyra fotografier är stora namn som Anne Liebowitz, Cindy Sherman och Anton Corbijn. Just Cindy Sherman har två foton med på listan över världens fem dyraste fotografier.

Auktionsfirmor säljer ofta dyra fotografier precis som de säljer antikviteter och målningar, men då beloppen sällan är lika stora för foton så får dessa inte samma mediala uppmärksamhet. Det finns dock undantag när dyra fotografier blivit omskrivna i svensk press. För en tid sedan såldes Richard Avedons ”Dovima with elephants”  på Bukowskis i Sverige för över tre miljoner kronor och blev då landets dyraste foto. Det tidigare rekordet hade Helmut Newton med sitt foto ”Domestic Nude”. Inom några år får vi kanske se ännu ett fotografirekord på Bukowskis.