Spelmegafonen

Högt och lågt om spel och fotografi

Några kända fotografer

Fotografi är en konstform som de allra flesta uppskattar. Trots att den kanske inte (ännu) har samma status som till exempel måleri, skulptur och arkitektur är det en konstform som börjat bli en stor del av våra liv. Många fotograferar idag dagligen med sin smartphone och publicerar bilderna på sociala medier. Vårt intresse för att fota verkar öka hela tiden, och så även vårt intresse för att se bilder tagna av kända fotografer. Några exempel på riktigt kända fotografer som väckt beundran bland amatörfotografer över hela världen är Annie Leibovitz, Cindy Sherman och Andreas Gursky.

Kända fotografer genom tiderna

Kända fotografer – Annie Leibovitz

Annie Leibovitz är kanske världens mest kända fotograf genom alla tider. Precis som många andra riktigt kända fotografer arbetar hon främst med porträtt. Hennes mest berömda foto är kanske det hon tog av John Lennon och Yoko Ono samma dag som Lennon sköts till döds i New York. Det anses också vara ett av hennes allra bästa porträtt. Andra kända personer Leibovitz har fotograferat är till exempel Drottning Elizabeth II, Lady Gaga, Bill Gates och Caitlyn Jenner.

Cindy Sherman är en annan av världens mest kända fotografer. Hon skiljer sig från Annie Leibovitz på flera sätt, bland annat är hon inte en utpräglad porträttfotograf. Hennes mest kända fotografier är istället konceptfotografier, och hon har också jobbat en hel del med mode. Cindy Sherman har tagit två av världens dyraste fotografier och hör som sagt till en av världshistoriens mest kända fotografer.

Tysken Andreas Gursky är en annan av alla kända fotografer som jobbar med storskaligt fotografi och landskap. Han arrangerar ofta episka bilder och har varit i centrum för flera kända utställningar runt om i världen. Han är en av de fotografer som gärna manipulerar sina bilder på digital väg, och är helt öppen med att några av hans mest kända fotografier redigerats kraftigt i efterhand med verktyg som Photoshop.